Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η ιστορία των απαρχών του παρελθόντος της Ευρώπης

ο Εκπολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Χαϊδαρίου "Η Θεσσαλική Γη" προσκεκλημένος του Δήμου Χαϊδαρίου στις εκδηλώσεις υλοποίησης του προγράμματος "ΕΛΠΙΔΑ" προς τιμή και σε μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού, στις 6 Απρ 2013 ημέρα Σάββατο, θα αναπτύξει το θέμα "Η Θεσσαλία στην Αντίσταση" με ομιλητή  τον Γεν. Γραμματέα κ. Ηλία Ντούβλη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

The History of Origins of the Past of Europe : "HOPE"
Η Ιστορία των απαρχών του παρελθόντος της Ευρώπης : "ΕΛΠΙΔΑ"

Ο Δήμος Χαϊδαρίου υλοποιεί το πρόγραμμα: "ΕΛΠΙΔΑ"
Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει χαρακτηριστεί ως μαρτυρικός Δήμος στην Ευρώπη καθώς είναι γνωστό ότι στο Χαϊδάρι βρισκόταν το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης των SS στην Ελλάδα.
Με αυτήν την ιδιότητα του ο Δήμος διαχειρίζεται επιτυχημένα με ποικίλες εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης την ένδοξη πορεία των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Προβάλλει ωστόσο και τις παραβιάσεις που έχουν υποστεί οι αξίες αυτές από το ναζισμό προς τιμή των θυμάτων του, μέσω δράσεων για τη διατήρηση των τόπων και των μνημείων που συνδέονται με μαζικές εκτοπίσεις, μαρτύρια και εξοντώσεις και τη συντήρηση των αρχείων τεκμηρίωσης των γεγονότων αυτών και τέλος με προβολές μαρτυριών διασωθέντων σε συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, δημοσιεύματα στον Τύπο, παραγωγές οπτικοακουστικού υλικού.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω δραστηριοποίησης το Μπλοκ 15, το "πειθαρχείο" όπου κρατούνταν όσοι επρόκειτο να εκτελεστούν, κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, ενώ το 1986 προκηρύχθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έμβλημα του Δήμου και επιλέχθηκε η εικαστική σύνθεση που παρουσίαζε ένα κόκκινο λουλούδι, ως μήνυμα αισιοδοξίας, να ξεπετάγεται μέσα από το συρματοπλεγμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης
Ο Δήμος έχει επίσης ονομάσει Οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου την οδό από την οποία περνούσαν τα καμιόνια με τους μελλοθάνατους και τα αυτοκίνητα με τις σωρούς όσων είχαν εκτελεστεί μέσα στο στρατόπεδο.
Υπό το φως των ανωτέρω υλοποιείται στο Δήμο Χαϊδαρίου και το πρόγραμμα "ΕΛΠΙΔΑ", προς τιμή και σε μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού.
Το πρόγραμμα αφορά σε αφηγήσεις αγωνιστών της Αντίστασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κρατουμένων που επιβίωσαν και απογόνων πεσόντων, Ελλήνων και λοιπών διεθνών προσκεκλημένων, οι οποίες θα συζητηθούν με μαθητές και νέους ηλικίας 6 – 18 ετών αλλά και με μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων.
Στόχος του προγράμματος "ΕΛΠΙΔΑ" είναι να ενισχυθεί η υφιστάμενη γνώση σε σχέση με τα ιστορικά και φρικιαστικά γεγονότα της ναζιστικής κατοχής αλλά και να αναπτυχθεί γενικά προβληματισμός αναφορικά με την ανάγκη για δραστηριοποίηση των κατοίκων της Ευρώπης, ώστε να μην απειληθούν ξανά η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο Χαϊδάρι και θα κορυφωθούν στις 18 Μαΐου με τον εορτασμό του Μπλοκ 15 θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών αρχών από όλη την Ελλάδα με συναφές ιστορικό παρελθόν, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, ενώσεις επιζώντων αλλά και απογόνων πεσόντων από την Καισαριανή (σκοπευτήριο), τη Θεσσαλονίκη (στρατόπεδο Παύλου Μελά) και το Δοξάτο της Δράμας, το Μεσόβουνο Πτολεμαΐδας, το Κλειστό, την Κυδωνία και το Αμπελόφυτο του νομού Κιλκίς, τα Ρυκά της Παρνασσίδας στη Φωκίδα, το Γοργοπόταμο στη Φθιώτιδα, τα Καλάβρυτα Αχαΐας, το Δίστομο της Λειβαδιάς στη Βοιωτία, και από τα Ανώγεια Κρήτης.
Επίσης θα συμμετέχουν εκπρόσωποι αντιστασιακών ενώσεων άλλων χωρών της Ευρώπης καθώς και ομοσπονδίες και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ύφεση και την Ειρήνη στον κόσμο και τη φιλειρηνική συνύπαρξη των λαών από τη ΓΑΛΛΙΑ, τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ, την ΚΡΟΑΤΙΑ, την ΚΥΠΡΟ, την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ, τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ, τη ΤΣΕΧΙΑ και τη FYROM.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στις εργασίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

/**************************/ /***************)))))******/ /**************************/ /**************************/